Wat doet een Business Analist?

De taken en verantwoordelijkheden van een business analist uitgelegd

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de zakelijke wereld en het analyseren van gegevens je passie is, dan is een functie als business analist misschien wel iets voor jou. Maar wat doet een business analist eigenlijk? In dit artikel zullen we de taken en verantwoordelijkheden uitleggen.

Wat is een business analist?

Een business analist is verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijfsprocessen, het identificeren van knelpunten en het voorstellen van oplossingen om de efficiëntie en winstgevendheid van een organisatie te verbeteren. Ze werken nauw samen met verschillende belanghebbenden, zoals managers, IT-teams en gebruikers, om goed inzicht te krijgen in de behoeften van het bedrijf en om oplossingen te ontwikkelen die aan die behoeften voldoen.

Een business analist fungeert eigenlijk als een brug tussen de zakelijke en technische (IT) teams binnen een organisatie. Ze vertalen de wensen en eisen van de gebruikers zodat deze begrijpelijk zijn voor de technische teams. Ze moeten een goed begrip hebben van zowel de zakelijke als technische aspecten van een organisatie om effectieve oplossingen te kunnen bieden en beide kanten van een bedrijf goed te begrijpen.

De rol van een business analist in een organisatie

Dus, wat doet een business analist binnen een organisatie? Ze vervullen verschillende rollen afhankelijk van de behoeften en de aard van het bedrijf. Over het algemeen zijn ze verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijfsprocessen, het identificeren van knelpunten, het verzamelen van requirements en het voorstellen van oplossingen. Ze werken samen met verschillende belanghebbenden, zoals managers, IT-teams, gebruikers en externe leveranciers, om ervoor te zorgen dat het bedrijf de juiste oplossingen implementeert om aan haar behoeften te voldoen.

Projectmanagement

Een business analist is vaak betrokken bij projecten van begin tot eind. Van het verzamelen van requirements en het opstellen van specificaties tot het testen en implementeren van oplossingen. Ze spelen een cruciale rol bij het succesvol opleveren van projecten binnen de gestelde tijd en het budget.

Belangrijkste Vaardigheden

Om effectief te zijn, moeten business analisten beschikken over een breed scala aan vaardigheden. Analytische vaardigheden zijn belangrijk om gegevens te begrijpen, terwijl sterke communicatieve vaardigheden nodig zijn om goed te kunnen samenwerken met verschillende belanghebbenden. Daarnaast vereist het technische kennis om bruggen te slaan tussen zakelijke en IT-teams.

Technologische Aspecten

Moderne business analisten maken gebruik van verschillende tools om gegevens te analyseren en inzichten te verkrijgen. Het begrijpen van deze technologische aspecten stelt ze in staat om oplossingen voor te stellen en organisaties te helpen bij het benutten van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Tools die je als business analist waarschijnlijk voorbij ziet komen zijn:

  • Power BI
  • SQL
  • BPMN

Conclusie

Het belang van wat een business analist doet in moderne organisaties kan niet genoeg worden benadrukt. Ze spelen een belangrijke rol bij het nemen van strategische beslissingen, het identificeren van kansen en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door hun analytische vaardigheden, sterke communicatieve vaardigheden en technische kennis kunnen ze waardevolle inzichten bieden en bijdragen aan het succes van een organisatie.

Denk je dat de rol van business analist iets voor jou kan zijn? Of toch nog wat vragen? Bekijk ons Business & IT traineeship voor de mogelijkheden!